Cauzele distoniei vegetative pot fi : factori ereditari , dereglări organice a sistemului nervos şi dereglări psiho-somatice. Tabloul clinic a distoniei vegetative se formează dintr-un şir de sindroame :

1.Sindromul cardio-vascular se poate manifesta prin dereglarea ritmului cardiac, creşterea sau scăderea tensiunii arteriale, reacţii vasomotorii ( paliditatea, cianoza sau hiperemia pielii, bufeuri de caldură). Sindromul cardio-vascular cel mai frecvent se manifestă prin dureri cu caracter pulsativ, apăsător, senzaţie de frigere sau discomfort în regiunea inimii.

2.Dereglările de respiraţie se manifestă prin sindromul de hiperventilaţie (respiraţie frecventă). Pacientul simte insuficienţă (lipsă) de aer, oprirea respiraţiei, respiraţie ingreuiată. Consecinţele acestui sindrom sunt: spazme musculare şi senzaţie de amorţeală în degetele mîinilor, picioarelor, care apar din cauza spazmelor vasculare.

3.Dereglări din partea tractului gastrointestinal se manifestă prin: scăderea poftei de mîncare, dereglarea motilităţii esofaguli, stomacului si intestinului (sindromul intestinului iritabil). Clinic la pacient se manifestă prin disfagie (dificultate de înghiţire), senzaţie de nod in gît, vomă, senzaţie de greutate in abdomen, balonare, dereglări de scaun ( diaree ,constipaţii), tusă. Sindromul intestinului iritabil se caracterizează prin: dureri în partea inferioară a abdomenului , care se ameliorează după actul de defecaţie şi se combină cu dereglări de scaun(constipaţii, diaree), senzaţie de balonare.

4.Dereglarea transpiraţiei decurge sub forma hiperhidrozei ( transpiraţie abundentă în specil regiunea palmelor şi tălpilor)

5.Disfuncţia sexuală se manifestă prin dereglarea erecţiei sau ejaculării la bărbaţi,lipsa orgazmului la femeile cu libidoul normal sau scăzut. Distonia vegetativă se mai poate manifesta şi prin dereglări de urinare (urinare frecventă şi dureroasă) în lipsa patologiei din partea sistemului urinar şi lipsa schimbărilor in analiza urinei.

6.Dereglarea termoregulaţiei se manifestă prin hipertermie (mărirea temperaturii corpului) şi sindromul frisoanelor.Hipertermia poate avea caracter permanent sau periodic. Hipertermia permanentă poate să dureze de la cîteva săptămîni pînă la cîţiva ani.

Tratamentul include în sine:

    - Tratament medicamentos
    - Fizioterapie
    - Reflexoterapie (acupunctură)
    - Masaj
    - Balneoterapia (nămol,crioterapie)