Inceputul sec.XIX a fost nu cea mai favorabil timp pentru medicina. Era antisepticelor a inceput doar in anul 1860, Roentghenul isi vede soarele in 1895, medicina clasica trateaza cu venesectie, etc ce nu e admisibila in timpurile de astazi.

 

Christian Fridrich Samuelle Ganeman (1755-1843) - a primit studii in medicina clasica din Universitatea Leiptigholm. Incepind sa practice a inteles ca metodele contemporane in medicina nu sunt atit de utile. Efectuind experimente pe sine si pe pacientii sai a inteles ca substantele medicamentoase provoaca aceleas efect ca si boala, impotriva caruia aceste medicamente actioneaza specific. Astfel in cit el a fondat prinipiul practicii, cunoscut inca din antichitate: asemanator se trateaza cu asemanatorul. Descoperirea lui asa si a numit-o - homeopatie (din grecesti asemanator). El a introdus termenul si de allopatie (strain) ce semnifica tratamentul cu preparate provocind simptome contrariul simptomelor bolii.

Aceasta semnifica urmatoarea: daca ceapa provoaca rinoree, lacrimatie, preparatul din ceapa va merge in tratamentl rinoreei, ce se manifesta cu aceleas simptome. In sec.XIX aceasta se instiinta usor: persoanei sanatoase se propunea sa administreze citeva timp oarecare substanta. El inregistra tot ce se intimpla cu persoanele acestea, toate senzatiile si simptomele care le aveau. Se efectua oarecare baza de date in care se inregistra simptomele asemanatoare si se gasea substanta potrivita fiecarui caz in parte, si ea devenea medicament.

Timpul lui Ganemana s-a trecut demult, au trecut ani au aparut noi metode de tratament, noi preparate medicamentoase, alte maladii. Stubit e sa mergi cu recomandarilor homeopatologilor, dar sa nu ei in calcul e ne logic. Acesta este grauntele rationalitatii. Si desigur practica medicilor din antichitate nu trebuie ignorata.

Medicina contemporana poate si ea nu e cea mai corecta, doar cite inovatii au fost in citeva decenii. Ce de facut de tratat cu metodele bunicii sau cind e o simpla raceala de alergat la medic? Iata aici trebiue de facut pasul corect, uneori doar e de ajuns sa beai ceai cu zmeura, dar uneori o simpla raceala poate duce la pneumonie.

Pacientul il trateaza nu medicina dar medicul. Daca el este un specialist profesionist, necatind de ce specialitate este ca exemplu homeopat - si redirectioneaza o femeie cu chist ovarian la ginecolog dar o simpla obezitate o tratea ci dieta si preparate, bravo acelui medic, el este un adevarat profesionist.

Daca un homeopat trateaza un proces purulent fara antibiotice, trebuie de isolat un asemenea medic de pacienti, cit mai departe. Trebuie de respectat principiul de lucru a fiecarui medic si de retinut cuvintele de aur a lui Hipocrate: Primum non nocere! Nu dauna!

 

 

Simtind pe pielea proprie

In ultimul timp in rindul medicilor a aparut un interes catre medicina traditionala. Aceasta a dus din cauza factorilor stesogeni, mutatie, poluarea mediului, scadera imunitatii, fonul genetic, psihosomatic, alergic si late maladii cronice. Aceasta poate fi ca rezultat al malnutritiei, lipsa de pregatire fizica si sport, depasirea concentratiei maxime admise de substante nocive in aer la locul de munca, in locuinte sau institutiile de invatamant. Toate acestea pot duce la boli degenerative ale coloanei vertebrale, a articulatiilor sau boli a sistemului imunitar.

Anul 1776 este considerat anul nasterii homeopatiei, deoarece în acest an dr Hahnemann a publicat articolul "Experienta unui nou principiu pentru gasirea proprietatilor curative ale substantelor medicamentoase", in care pentru prima data au fost prezentate principiile homeopatiei:

    - De tratat astfel ca indicind tratament incit sa poata provoca aceleas simptome ca si la persoane sanatoase;
    - A se utiliza cele mai mici doze de medicamente;
    - De aprecia proprietatile medicamentelor pe calea experimentelor pe persoane sanatoase.

In anul 1810 a fost editata lucrarea lui Gahnemman "Organon der rationellen Heilkunde»,care si in zilele noastre reprezinta cartea de capatii fiecarui medic-homeopat. Cind in sec.XVIII in Europa bintuia ciuma, printre bolnavii ce administrau preparate homeopatice, mortalitatea era de 11%, pe cind cei ce nu administrau nimic mortalitatea a fost de 80%. In acel timp aceasta a fost un progres semnificativ. Desigur in timpul nostru chimizat preparatele homeopatice nu pot deveni panaceia tuturor maladiilor. Medicina traditionala e indreptata spre aceea ca sa corecteze sistemul imun, metabolismul, procese degenerative. Deci, restabileste echilibrul in organismul uman, astfel incit stopeaza dezvolatarea anumitor boli. Medicina traditionala a ajuns la noi din China,Tibet, acupunctura, masaj,chiar si aceeas homeopatie. Medicina netraditionala este medicina contemporana impreuna cu farmacologia.

Am inceput un nou program cu utilizarea de preparate homeopatice si am observat ca cu cit e mai in virsta pacientul cu atit mai bine raspunde la tratament cu aceste preparate si rezultatul final e mai evident. Si din categoria aceasta de pacienti nu se imbolnaveau de Infectie virala, daca se manifestau doar intr-o forma usoara. In aceste scopuri noi utizam preparatul MADE. De la inceput a fost ulizat doar in cosmetologia curativa. Luind in consideratie ca in componenta preparatului intra 4 vitamine din grupa B, acid folic,acid nicotinic, placenta, colagen, noi am ajuns la concluzia ca acest preparat poate fi utilizat si de catre pacientii virstnici cu probleme articulare ce si s-a adeverit in practica noastra efectul preaparatului. Efectul creste cind se introduce in cantitati mici, microdoze prin acupunctura. De fat rezultatul se observa cind se administreaza si intramuscular care poate fi efectuata si in conditii de ambulator. Si iarasi nu trebuie de considerat ca preparatul MADE este panaceia tuturor bolilor. Preparate unicale pentru toate maladiile nu exista la moment.

In primul rind rabdare

Pentru orice tratament, chiar si cel homeopatic trebiueste timp si rabdare din partea pacientului pentru a vedea efect. Boala, daca nu este un proces acut se dezvolta cu anii si ar fi stubit sa sa crezi ca se va trata in citeva zile. Fiecare pacient este in drept sa-si aleaga metoda de tratament, dar cind este vorba de sanatatea noastra trebuie sa ne gindim ca acel tratament ales sa nu ne aduca daune. Stramosii nostrii considerau ca trebiue sa te tratezi atit timp cit te-ai imbolnavit. Noi desigur nu spunem ca tratamentul va fi prelungit pe zeci de ani, dar totusi are nevoie de timp. Pacientilor le doresc necatind in ce clinica vor primi tratament sa aiba incredere in specialisti si insanatosire cit mai rapida. Daca pacientul se atirna cu pesimism asupra tratamentului atunci nicio inovatie medicala nu va fi de folos.