Sauna cu infraroşu (cabină) a fost inventată de renumitul doctor nipon Tadashi Ishikawa. Undele infraroşii sunt radiate de orice obiect cald, inclusiv şi de corpul uman, fiind absolut inofensive pentru organism. Cea mai puternică sursă de radiaţii infraroşii (termice) este soarele. Acestea să nu fie confundate cu radiaţia cu ultraviolete, care este potenţial nocivă şi poate altera pielea. Căldura poate să se transmită de la un obiect la altul prin trei modalităţi: prin contact, când un obiect mai fierbinte încălzeşte unul mai rece la atingere; prin convecţie, când transmiterea căldurii se realizează printr-un termoconductor intermediar (apă, aer, etc.) şi cu raze, când încălzirea se realizează cu ajutorul razelor infraroşii. Anume această metodă de transmitere a căldurii se utilizează în cabinele cu infraroşu. Încălzirea profundă a corpului produce un efect sudorific mai puternic (de 2-3 ori mai puternic, decât în sauna tradiţională), se deschid mai larg porii, reziduurile şi toxinele se elimină mai intens.
Dacă într-o baie obişnuită prin transpiraţie din organismul uman se elimină 95% de apă şi 5% de grăsimi subcutanate şi toxine, în sauna cu infraroşu - 80% de apă şi 20% de toxine şi grăsimi, respectiv. Se produce purificarea generală a organismului, corpul se încarcă cu energie, se ameliorează semnificativ starea generală. Efectul curativ al saunei cu infraroşu este multilateral. În rezultatul utilizării regulate a procedurilor cu infraroşu se reduce conţinutul de colesterol în sânge, ceea ce permite reducerea riscului de afecţiuni cardio-vasculare şi se stabilizează tensiunea arterială. Se fortifică şi creşte elasticitatea pereţilor vaselor. Se ameliorează activitatea sistemului imunitar, creşte rezistenţa generală a organismului, ceea ce, la rândul său, permite de a se împotrivi eficient răcelilor şi gripei (în plus, bacteriile patogene şi virusurile mor în rezultatul creşterii temperaturii corpului până la 38,50C, cât şi a reacţiei naturale a organismului la boală).
O transpiraţie abundentă facilitează funcţia renală, dilată vasele, stimulează circulaţia sangvină. Radiaţia cu infraroşu facilitează tratamentul bolilor cronice ale urechilor, nasului şi laringelui, suprimă durerile articulare, în muşchi, spate, durerile menstruale şi de cap, ceea ce conduce la vindecarea mai rapidă a rănilor, a contuziilor, a traumelor, a fracturilor, la resorbţia hematoamelor. Căldură confortabilă a radiaţiilor cu infraroşu exercită un efect calmant asupra sistemului nervos, lichidează insomnia, stresul, anxietatea. Unii cercetători susţin, că radiaţiile cu infraroşu inhibă creşterea celulelor canceroase. Astfel, se poate afirma, că saună cu infraroşu asigură prevenirea multilaterală a bolilor şi însănătoşirea generală a organismului. Penetrarea profunda a radiaţiei cu infraroşu (deopotrivă cu activitatea fizică şi o dietă echilibrată) permite de a lupta în mod eficient cu celulita, scindând depozitele subcutanate, constituite din apă, grăsime şi reziduuri. Sauna cu infraroşu urmează a se aplica în cicluri, conform programului prescris de cosmetician, SPA-operator sau de terapeut. O singură procedură nu va avea nici un efect. Şedinţa urmează să se înceapă de la o durată de 15-20 de minute, şi pe măsura obişnuinţei se prelungeşte şedinţa până la 30-40 de minute.
Imediat după şedinţă, persoana nu trebuie să se grăbească şi să facă mişcări bruşte. Trebuie să primească un duş, să stea 5-10 minute, să bea un ceai verde sau apă minerală. Apa, de altfel, trebuie să fie puţin sărată şi să conţină microelemente, doar numai un asemenea lichid va putea compensa pierderea de substanţe valoroase, care s-au eliminat cu transpiraţia.
Sauna cu infraroşu are şi contraindicaţii. Printre contraindicaţiile absolute – inflamaţiile, tumorile maligne, problemele ginecologice, forma labilă (instabilă) de diabet zaharat, tuberculoză în formă activă, bolile infecţioase şi acute cu temperatură înaltă.