Crioterapia – este o nouă abordare în medicina contemporană, care este eficientă într-un şir de afecţiuni, ameliorează starea generală a organismului şi tonifiază. Această metodă este bine cunoscută şi utilizată în întreaga lume. Cea mai simplă definiţie a crioterapiei – tratamentul cu frig. Se ştie, că frigul stimulează sistemul imunitar al organismului, mobilizează sistemul endocrin şi neurohumoral, efecte folosite în tratamentului numeroaselor afecţiuni, diminuează consecinţele stresului şi suprasolciitării, ameliorează starea generală şi capacitatea de muncă.
În prezent crioterapia include nu numai metode tradiţionale – băi reci, înot de iarnă, comprese cu gheaţă, dar şi acţiune cu gaz inert, azot sau aer, răcit până la temperaturi foarte joase, care se şi numeşte aerocrioterapie.
Noi propunem aerocrioterapia folosind un aşa dispozitiv modern, cum ar fi criosauna Space Cabin. Criosauna - este, în primul rând, o modalitate de antrenament al întregului organism.
Aceasta este o gamă largă de aplicări terapeutice în medicină, o modalitate eficientă de diminuare a consecinţelor stresului, de călire (efectul unui curs de crioterapie este echivalent cu 3-4 ani de călire intensivă), de întărire şi tratament al părului, o metodă rapidă şi confortabilă de slăbire şi de atenuare a celulitei, de întinerire a corpului, de îmbunătăţire a stării pielii, de prevenire a îmbătrânirii, de reînnoire a celulelor organismului în mod natural, de fortificare şi restabilire a sistemului imunitar, de instituire a unui tonus vital stabil şi, în consecinţă, cea mai bună modalitate de creare a unei dispoziţii bune. Aspectul exterior al criosaunei este asemănător unui solar vertical, criosauna este simplă, fiabilă în exploatare şi întreţinere tehnică.
Aerocrioterapia - este o nouă metodă eficientă de vindecare, care se realizează prin intermediul unui confort pe termen scurt de răcire extremă a întregii suprafeţe a corpului fără răcirea acestuia. În cadrul procedurii se produce o stimulare naturală a sistemului imunitar, direcţionată spre examenul tuturor organelor, stabilizarea fondului hormonal, a metabolismului, obţinerea unui tonus vital stabil, graţie unei eliberări suplimentare de endorfine (hormoni ai fericirii). Scăderea temperaturii de la -20°C până la -170°C se produce timp de 30 sec, apoi nivelul temperaturii se menţine constant. Durata unei proceduri de aerocrioterapie constituie 60-180 secunde. Cursul prevede 10-20 sau mai multe proceduri. Cascada de procese biochimice, care se produc sub influenţa temperaturilor extrem de joase, consumă cantităţi mari de energie, care rezultă din oxidarea grăsimilor cu formarea din ele a H20 şi C02. Aceasta confirmă eficacitatea metodei de aerocrioterapie pentru tratamentul obezităţii şi de diminuare a celulitei.
Şedinţa curativă este simplă - clientul intră în criocabină, în care se introduce un amestec de azot şi aer rece uscat până la nivelul umerilor, iar peste 15 secunde în interiorul cabinei se instalează temperatura de 130°C-140°C. Dar acesta este un amestec de aer rece uscat, şi nu apă îngheţată, de aceea senzaţiile pacientului sunt foarte confortabile. Procedurile sunt absolut inofensive atât pentru pacienţi, cât şi pentru personal. În cadrul crioterapiei temperatura pielii pacientului instantaneu scade până la 0°C, iar apoi, datorită intensităţii circulaţiei sangvine periferice, creşte până la 35°C (temperatura normală a pielii este 32,5°C. Creşterea compensatoare a temperaturii persistă timp de 1.5-4 ore). Cea mai valoroasă este experienţa aplicării procedurilor comune crioextreme în stările depresive pentru a diminua oricare sindroame de stres. În perioada aplicării procedurilor se ameliorează somnul, dispare iritabilitatea, se îmbunătăţeşte dispoziţia, se reduce dependenţa de alcool, de
medicamente sedative, analgezice. Obiectiv se produce diminuarea tremorului şi a reacţiilor vegetative (transpiraţia, distonia, etc.) Aproape toţi pacienţii menţionează îmbunătăţirea stării generale, creşterea capacităţii de muncă şi efect pozitiv asupra sferei sexuale. Criosauna, în mod implicit, impune organismul să consume o cantitate mai mare de energie. În funcţie de masa corporală şi de temperatura din interiorul camerei, pacientul pierde în cursul unei proceduri de la 1000 până la 3000 kcal. Se remarcă faptul că, în unele cazuri aparte, pacienţii care au primit un curs de aerocrioterapie generală intensivă au pierdut in greutate 7-10 kg, cursul fiind de 20-30 proceduri. În scopul de a reduce greutatea corpului aerocrioterapia, însă, poate fi indicată numai în combinaţie cu o dietă raţională şi un echilibru de calorii. Aportul de calorii cu alimentele nu trebuie să depăşească 500-700 de calorii.
Aerocrioterapia nu se recomandă bolnavilor de tuberculoză, cu tumori maligne sau în cazul intoleranţei individuale a frigului.