In ultimul timp continua studierea si cercetarea activa a patologiei vitiligo. Deocamdată nu se cunosc cauzele apariției acestei maladii. Apariția vitiligo este precedata de mai mulți factori declanșatori: dereglarea sistemului autoimun; afectarea integrității pielii (arsuri, cicatrici, microtraumatisme); afecțiuni ale tractului gastrointestinal; afectarea țesutului cutanat de către diverse produse chimice (cosmetice necalitative, fenoli etc.), afecțiuni ala glandei tiroide.

In timpul zilei pacienții pot sa aplice gel-corector, care astupa petele, efectul lui durează 5 zile.

Patologia vitiligo nu este o sentinta, si tratamentul in multe cazuri este cu succes. In cazurile, cind patologia nu se trateaza definitiv, exista posibilitatea de a micsora sau stopa aparitia si dezvoltarea depigmentarii.

 

In 2016 Richard Sprits si colaboratorii sai au demonstrat existenta genelor care sunt responsabile de apariția acestei maladii cutanate.

Vitiligo nu provoacă senzații obiective, disconfortul fiind doar la nivel psihologic. Se cunosc 3 etape de evoluție:

stabila
    – apariția petei sau petelor, care mulți ani nu se schimba;
progresiva
    – petele se măresc in dimensiuni si apar elemente noi;
nestabila
    – unele pete dispar si apar altele.

Cel mai frecvent vitiligo se manifesta prin etapa progresiva. Patologia nu poate fi tratata, însa exista posibilitatea de a restabili pigmentare pielii. Sunt mai multe metode de tratament, cele mai eficiente fiind razele ultraviolete si laserul, iar tratamentul medicamentos este indicat concomitent.

In clinica noastră sunt folosite razele ultraviolete cu spectru îngust de 311 nm, care au efect curativ si restabilesc nivelul de melanina din țesuturi. Înainte de efectuarea procedurii, pe locurile afectate se aplica gel, produs de laboratorul dermatologic francez ACM, care stimulează producerea melaninei. Această metodă este inovativa in tratamentul vitiligo. Intre proceduri se aplica un alt preparat, produs de ISISPHARMA (Franța). Concomitent pacientul primește intern un produs biologic activ, care reprezintă o combinație dintre extract din pepene galben (bogat in superoxiddismutaza si catalaza) cu vitamine si microelemente.

Prioritațile metodei date de tratament:

    1. Este influiențat tot corpul.
    2. Dispariția petelor la 85% de pacienți.
    3. Primele rezultate se vad peste 2-3 luni.
    4. Lipsa efectelor adverse.
    5. Remisie de lunga durata.
    6. Nu sunt influientate portiunile sanatoase ale pielii.
    7. Pret accesibil.