• Fototerapia cu spectru îngust de 311 nm provoacă mai putine efecte secundare decît terapia PUVA si fototerapia selectivă (eritem, mâncărime, tulburări de pigmentare a pielii).
  • În fototerapia cu spectru îngust de 311 nm se folosesc doze mai mici de RUV, astfel riscul de tumori ale pielii este redus la minimum.
  • Nu se administrează fotosensebilizatori, si ca consecintă - tratamentul se tolerează foarte usor.
  • Studiile effectuate au arătat o eficientă semnificativ mai mare de RUVB 311 comparativ cu fototerapie selectivă.
  • Peste hotare, fototerapie îngustă 311 nm, aproape complet a înlocuit fototerapia selectivă.

Eficacitate:

Aceasta tehnica este una dintre cele mai eficiente în tratamentul psoriazisului, are raportul dintre siguranta si eficacitatea terapiei – UVB 311 nm optimal.

Mecanism de actiune:

In psoriazis, UVB 311 nm au efect imunoregulator, normalizează echilibrul factorilor inflamatorii si anti-inflamatorii în zona afectată. Aici, ca si în PUVA-terapie, se inhibă diviziuniea celulară excesivă. Eruptia dispare treptat, devine mai putin dură, dispare exfolierea excesivă. Deasemenea, este remarcat efectul antiprurit.

Indicatii:

Psoriazis, vitiligo, dermatită atopică, lichen plan, alopecia areată, prurit, papuloza limfomatoidă, urticarie cronică, granulominelar, prurigo, zoster roz Jiber, dermatită seboreic gravă, sclerodermia, forme usoare de limfom cu celule T a pielii (TCSL) foto dermatoză, eczema si alte boli de piele.

Contraindicatii:

Melanom, tuberculoza, febră, bolile cornice în stadiul de decompensare, boli infectioase în acutizare, porfirie, albinism, xeroderma, lupus eritematos. Expunerea la RUV nu crează nici o dependentă.

Metode de tratament:

Sunt utilizate două metode de bază:

  1. Patru expuneri pe săptămână (procedure sunt efectuate 2 zile consecutiv, cu o pauză de o zi)
  2. Iradieri de trei ori pe săptămână. Numărul procedurilor 20-30 pe curs de tratament

Metoda si durata terapiei este strict individual si este indicată de medical curant!