Nutrițiologia (din lat. ”nutritio”) este o disciplină științifică care studiază probleme ce țin de diverse aspecte ale nutriției: compoziția alimentelor, procesul de mâncare/hrănire, interacțiunea diferitelor tipuri de alimente, efectul alimentelor asupra organismului.

Spre deosebire de dietologie, nutriciologia are o abordare mai complexă privind examinarea problemei nutriției – de la supunerea studiului motivelor pentru alegerea anumitor produse alimentare de către o persoană până la studierea mecanismelor nutriției intracelulare, precum și efectelor acestora asupra sănătății întregului organism.

Istoria științei nutriționale datează mai multe secole. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au fost interesați de efectul nutriției asupra organismului, practicând diverse sisteme de alimentare. Fiecare cultură și-a modelat abordarea proprie în ceea ce privește alimentația, această abordare fiind în concordanță cu condițiile permanente – naturale și sociale – de existență.

În ultimele decenii, omenirea se confruntă cu faptul că sistemele tradiționale de alimentație, în ciuda eficacității lor, sunt dificil de practicat în condițiile producției industriale, urbanizării, accelerării tempoului vieții etc. Consumul produselor de tip fast-food, gustări din mers, includerea alimentelor modificate genetic și cu un conținut ridicat de aditivi chimici (conservanți, agenți de fermentare) sunt exemple de factori negativi în procesul de nutriție care subminează sănătatea omului.

În centrul atenției științei nutriționale sunt și elementele indispensabile ale alimentelor (esențiale) care pot fi întroduse în organismul uman doar în procesul de nutriție adică nu sunt sintetizate în ea. Lipsa acestor elemente (de exemplu, colină, zinc, seleniu) precum și altora, care nu sunt sintetizate de organismul uman, poate provoca boli grave.

 

Din componentele alimentare de importanța majoră, prezență cărora în produsele consumate poate fi critică pentru sănătatea umană, fac parte:

    • PROTEINE – deficiența lor provoacă tulburări ale metabolismului proteic;
    • GRASIMI și LIPIDE – consumul de mâncare tip fast-food duce la apariția surplusului dăunător de grăsimi tip ”trans” și glucide;;
    • CARBOHIDRATII – sunt în egală măsură necesari și nocivi pentru organismul nostru: ele joaca un rol esențial în buna funcționare a sistemului imunitar, fertilitate sau coagularea sângelui, dar consumul excesiv a lor poate provoca obezitate, diabet de tip 2 și cancer;
    • VITAMINE – atât deficiența, cât și excesul lor sunt periculoase; vitaminele sunt împărțite în două grupe: cele patru solubile în grăsimi (A, D, E și K) și cele nouă solubile în apă (opt vitamine B și vitamina C);
    • MINERALE ȘI MICROELEMENTE – rolul biologic acestor substanțe este determinat de participarea lor practic la toate tipurile de metabolism: sunt o componentă esențială a multor enzime, vitamine, hormoni care sunt implicați în hematopoieză, stabilizarea membranelor celulare, respirația țesuturilor, reglarea reacțiilor imune și multe alte procese asigurarea mijloacelor de trai normale; 81 din elemente chimice sunt prezente în corpul uman, 12 dintre ele sunt esențiale/structurale (reprezintă 99% din compoziția elementară a corpului): carbon, oxigen, hidrogen, azot, calciu, magneziu, sodiu, potasiu, sulf, fosfor, fluor clor;

și altele.

În știința nutrițională o noțiune este conceptuală și foarte importantă – echilibrul acido-bazic. Cu regret, sistemul modern de alimentație – în care predomină productele supuse prelucrării termice, iar alimentele crude sunt consumate extrem de insuficient – duce la aciditatea excesivă a organismului. Conform ultimelor studii în domeniu, aciditatea crescuta cronica corodează țesuturile organismului iar, daca nu este ținuta sub control, întrerupe activitatea si funcționarea celulelor, provoacă creșterea bolilor parazitare, cronice și a altor boli.

În ultimii ani, atenția nutriționiștilor a fost atrasă de problema nutriției celulare. Cert este că influența constantă a factorilor negativi (stresul, deteriorarea calității mediului etc.) impune organismul să cheltuiască resursele proprii pentru adaptarea la mediul neprietenos. Cantitatea insuficientă de nutrienți în compoziția alimentelor sporește formarea în organism a radicalilor liberi, care atacă celulele. Și primele care suferă sunt celulele sistemului imunitar, țesuturilor gastrointestinale și țesutului conjunctiv. Studiile demonstrează că 85% din masa corpului uman este țesutul conjunctiv. Cu regret, anume el acumulează toate substanțele dăunătoare/nocive (metalele grele, radionuclizi, pesticidele, substanțele otrăvitoare) care pătrund în organism împreună cu produsele alimentare.

Nutriționiștii continuă să atragă atenția asupra importanței unei alimentații raționale și sănătoase. Doar, tot ceea ce servește la nutriția omului este principalul material de construcție al corpului. Fapt științific este că în 5 ani aproximativ 95% din corpul uman este complet reînnoit. Ceea ce mâncăm devine o parte componenta a noastră: ”Ești ceea ce mănânci” spune Ayurveda, o veche filozofie indiană.

Spre deosebire de alte domenii medicale, știința nutrițională se concentrează nu pe combaterea simptomelor, ci pe eradicarea cauzei bolii. În ultimele decenii, diverse suplimente biologice active (SBA) si-au găsit locul în arsenalul curativ al nutriționiștilor. Ele sunt create în baza tehnologiilor care folosesc componentele naturale ale substanțelor sau plantelor originale, si ajută la completarea deficiențelor nutriționale ale organismului.

Cert este faptul că actualmente o persoană nu poate obține o alimentație bună fără a folosi suplimente nutritive. Decenii în urmă oamenii duceau un stil de viață mai activ, respectiv, organismul putea absorbi o cantitate mai mare de alimente, care conțineau toate substanțele necesare. În acest caz, energia a fost cheltuită (și caloriile arse) pentru activitatea fizică regulată și destul de înaltă. Acum oamenii sunt sedentari, iar corpul lor nu are nevoie de atâtea calorii și, logic, ar trebui să mănânce mai puțin. Astfel, numai prin intermediul suplimentelor alimentare / suplimentelor nutritive organismul uman poate obține cantitatea necesară de vitamine, microelemente etc., excluzând caloriile în plus. Actualitatea utilizării suplimentelor alimentare este confirmată de date statistice: suplimentele nutritive consumă 90% din japonezi, 70% dintre americani, 50% din europeni. În Rusia, doar 8% din totalul populației regulat includ suplimente biologice active în meniul lor.

În prezent, tendința de dezvoltare a omenirii se formează astfel, încât rolul nutriției industriale doar va crește. Acest fapt reprezintă o problemă serioasă pentru știința nutrițională – este imperial necesar de a raționaliza nutriția, a spori eficacitatea acesteia în prevenirea și tratarea diferitelor boli.

În lumea modernă există un deficit total de micronutrienți. Acest lucru se datorează, în primul rând, epuizării nutrienților și scăderii activității biologice a solului ca urmare a utilizării sale iraționale. Probele recente de sol, atât în țările vecine, cât și în Moldova, au arătat un deficit în întregul spectru de micronutrienți. Imaginea inestetică este completată de folosirea, deseori nejustificată, a antibioticelor în producția de carne. Și, în al doilea rând, un nivel ridicat de stres – ce poate tulbura aproape toate procesele organismului. Acest lucru în mod evident expune organismul uman mai multor riscuri pentru sănătate:

    • boli de inima
    • probleme legate de somn
    • probleme digestive
    • depresie
    • obezitate
    • afecțiuni de memorie
    • probleme de piele, precum eczeme.

Deci, de unde putem obține toate de ce are nevoie corpul nostru? Răspunsul este fără echivoc – suplimente biologice active.

Suplimentele nutritive / biologice active sunt recomandate pentru:

     reducerea riscului de boli și fortificarea sănătății,
     normalizarea microflorei tactului gastrointestinal,
     normalizarea echilibrului PH-ului în organism,
     corecția ”fină” medicamentoasă,

precum și în calitate de enterosorbenți etc.

Prin urmare, este important să alegeți producătorii potriviți de produse naturale pentru sănătate și să vă asigurați prin consultația cu un medic nutriționist pentru corectarea nutriției și administrarea medicamentelor.