Cauză a durerilor musculare şi a afecţiunilor aparatului loco-motor deseori se dovedesc a fi inflamaţiile cronice ale ţesuturilor moi din apropierea oaselor, precum şi suprasolicitarea şi blocarea muşchilor, ceea ce conduce la rigiditatea acestora.

 

De asemenea se produce şi calcificarea locurilor de inserţie a muşchilor şi tendoanelor. În condiţiile patologice sărurile de calciu se depun intra- şi extracelular. Uneori ele formează aglomerate mai mari, cum a fi în exostaza calcaniană (pintenul calcanian), provocând dureri puternice. În asemenea cazuri masajul, analgezicele, radioterapia pot atenua durerile, dar nu lichidează cauzele durerii. Intervenţia chirurgicală elimină cauza, dar sunt posibile diferite complicaţii, dar şi perioada de reabilitare este îndelungată.

 

Terapia cu undă de şoc este metoda, care pentru prima dată a realizat un tratament eficient şi neinvaziv, adică fără a recurge la intervenţii chirurgicale. Terapia cu undă de şoc prezintă un rezultat comparabil cu cel al intervenţiilor chirurgicale.

Principiul de acţiune constă în următoarele:

 

Primul pas – lichidarea durerii prin acţiune asupra receptorului care transmite durerea.

Pasul secund – fărâmiţarea cu ajutorul aceloraşi unde a depunerilor de săruri, după care depunerile de calciu fărâmiţate sunt evacuate de fluxul sangvin din locul afectării şi „răspândite” în organism. Astfel, se produce nu numai tratamentul bolii, dar şi profilaxia osteoporozei.

 

Indicaţii:

Epicondilită, epicondilită traumatică, exostază calcaniană (pintenul calcanian), аhilodinie, periartropatie humeroscapulară, traume, fracturi cu evoluţie torpidă, necroză aseptică a capului femural. Seria de tratament cu undă de şoc constă din două-trei, maximum cinci şedinţe. De acum după prima şedinţă scad durerile sau dispar complet. Apoi ele apar iarăşi, dar de o intensitate mai mică, iar după şedinţele următoare – ele dispar complet.

De obicei aceasta se produce timp de două săptămâni după finalizarea şedinţelor de tratament.

Fiecare şedinţă durează 20-40 minute.